Скочи на садржај

Širenje dobrih rezultata projekta "Razmenom znanja i iskustava do boljih stručnjaka"

Učenici Srednje tehničke škole poslednje dve nedelje koriste za širenje dobrih rezultata i stečena iskustva sa projekta „Razmenom znanja i iskustava do boljih stručnjaka“, koji se sprovodi u okviru Erasmus + programa Evropske Unije i Fondacije Tempus.

 

15 učenika u pratnji profesora Marije Vesović i Srđana Pavića su u periodu od 15.08.-28.08. boravili u trening centru Vitalis Gut Wehlitz u Nemačkoj na stručnoj praksi. Projekat je u potpunosti finansiran od strane Evropske unije sa iznosom od 29.007,00 evra i traje 13 meseci.

 

Ciljevi projekta su prvenstveno stručno usavršavanje učenika u drugoj, tehnološki naprednijoj zemlji i poboljšavanje jezičkih i kulturoloških kompetencija. Učenici na mobilnosti su bili podeljeni na 3 grupe i pohađali praksu iz oblasti „IT“, „SmartHome“ i „Metalworkshop“.

 

Učenici su kroz organizovanu praksu uz pomoć mentora usavršili postojeća i stekli nova znanja i veštine koje će im koristiti za dalji rad i školovanje. Pored radnih aktivnosti, učenici su imali i brojne kulurološke izlete u Lajpcig, Drezden, Prag pri čemu su upoznali kulturu, lokalne običaje i bogatu istoriju zemlje. Budući da se praksa realizovala na engleskom jeziku, učenici su značajno poboljšali i svoje jezičke veštine.

 

Po završetku aktivnosti, učenici su dobili sertifikate o učešću na praksi kao i Europass dokumente koji su evropski priznati i koji će im pružiti prednost u daljem školovanju i radu. Po povratku sa prakse učenici sa zadovoljstvom i entuzijazmom šire stečene rezultate i iskustva sa svojim vršnjacima i profesorima iz škole.

 

U okviru diseminacije projekta, posećena je Srednja ekonomska škola u Somboru, Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ u Kuli, Visoka tehnička škola u Subotici. Takođe, u okviru interne diseminacije projekta održana je prezentacija pred učeničkim Parlamentom kao i pred Stručnim većima iz oblasti Elektrotehnika i Mašinstvo i obrada metala.

 

Vredna i nezaboravna iskustva učenika primeniće se za unapređivanje praktične nastave u Srednjoj tehničkoj školi, sa ciljem da se deo iskustva prenese i na buduće generacije.