ISTORIJA NAŠE ŠKOLE

Istorija prve zgrade...

Apacija-Manastirska ženska škola

Mađarsko žensko dobrotvorno društvo iz Sombora obratilo se 1879. g. katoličkom nadbiskupu dr Lajošu Hajnaldu kako bi podržao i materijalno pomogao njihovu nameru da u Somboru bude izgrađen ženski katolički samostan sa školom u kojoj bi predavale kaluđerice. Nakon dobijene podrške i obećanja o pomoći, članice Društva pokrenule su prikupljanje priloga za izgradnju samostana, mada većina članova somborske Rimokatoličke crkvene opštine i članova školskog saveta nije odobravala ovu nameru…..

Istorija druge zgrade...

Druga zgrada-Trgovačka škola

Četvorica somborskih trgovaca (Stefan и Vasilije Prokopović, Georgije Grgurov i Josip Marković) pozajmila su 1843. g. od somborskog Trgovačkog udruženja 1.400 forinti, namenjenih otvaranju „Trgovačkog učilišta“. Trgovačko udruženje je 1845. g. i zvanično podržalo predlog da u gradu bude otvorena Trgovačka škola, a za njenog osnivača i predavača preporučio se gradu Moric Levental, nastavnik trgovačkog zvanja, krasnopisa i stranih jezika…
Istorija treće zgrade...

Treća zgrada- "bivše radionice-garaže Severtransa"

Škola učenika u privredi osnovala je svoje školske radionice 1965. godine otkupom bivših radionica-garaža “Severtransa”. Navedeni objekti su otkupljeni kreditnim sredstvima škole i nalaze se na Vencu vojvode Radomira Putnika…

SreDNJA TEHNIČKA ŠKOLA

O NAŠOJ ŠKOLI

Srednja tehnička škola datira još iz 1946. godine kada je formirana škola učenika u privredi i 1965. godine kada je formirana Tehnička škola. Ove dve škole fuzionisane su u Srednju školu prirodnih i tehničkih struka “Veljko Vlahović”. Reorganizacijom srednjeg obrazovanja u Somboru 1983. god. iz SŠPTS “Veljko Vlahović” izdvajaju se mašinska i saobraćajna struka u MSTŠ “Veljko Petrović” i premeštaju se u zgradu bivše Gimnazije u ulici Dositejeva br. 2. Tada počinje jedan od najplodnijih perioda u istoriji razvoja škole. Na mestu starih zgrada koje su srušene izgrađena je moderna zgrada za radionice, sredstvima samodoprinosa građana opštine Sombor i svečano otvorena 15.05.1986 godine. Narednom reorganizacijom srednjeg obrazovanja u Somboru 1990. godine od MSTŠ “Veljko Petrović” i područja rada elektrotehnike koji je pripadao SŠPTS “Veljko Vlahović” nastaje Srednja tehnička škola Sombor. Škola od 1995. godine nosi  naziv Srednja tehnička škola sa sedištem u Somboru, Trg cara Lazara broj 4. Ipak, pravi početak školovanja učenika za tehnička zanimanja je 21.1.1883. godine. Tada su, na vanrednoj sednici Magistrata slobodnog kraljevskog grada Sombora, donete sledeće odluke: osniva se Zanatska škola, osniva se Odbor za školu i Grad će od sopstvenih sredstava, bez učešća zanatlija, osnovati školu. Zanatska škola počinje sa radom 15. marta 1883. godine sa 4 razreda, ima 251 učenika na 41 zanimanju, a prostor za nastavu ovoj školi ustupila je Gimnazija. Bili su zastupljeni sledeći zanati: tesar, stolar, kujundžija, limar, kolar, berber, čizmar, obućar, krovopokrivač, strugar, građevinar, lončar, grnčar, moler, mašinist, čarapar, bačvar, šeširdžija, tapetar, četkar, nožar, kovač, kovač oružja, zidar, knjigovezac, užar, kamenorezac, bravar, mesar, pekar, oružar, jorgandžija, krojač, kabaničar, remenar, sitar, krznar, soboslikar, tkač, torbar i staklar.

I pored mnogobrojnih poteškoća, svake nove školske godine se primećuje izvestan napredak u odnosu na prethodnu školsku godinu, što potvrđuje i to da je STŠ iz godine u godinu sve atraktivnija i za učenike i za mlade nastavnike.