Скочи на садржај

Управо тако ученици наше школе су учествовали на бројним такмичењима, а оно које би истакли јесте управо оно које можете да прочитате на следећем линку.

Mеђународно такмичење “Архимед”.

Роботска секција

“The Thing” је пројекат ученика који похађају секцију роботика у Средњој техничкој школи у Сомбору. Тим од шесторо ученика је уз помоћ својих професора Маријане Богдановић и Срђана Павића креирао роботску шаку. Овом шаком је могуће управљати преко специјалне рукавице која помоћу сензора детектује покрете прстију и преноси их на силиконску роботску шаку. Такође је могуће управљање преко рачунара где софтверски модел шаке прати покрете механичког модела. Да, ђаци (млади људи од 18 и 19 година) су цео посао урадили сами – професори су били само саветници и ментори.

Ко може на секцију?

Ученици свих разреда наше школе могу да се прикључе секцијама.
На који начин се пријављује и које секције све имамо?
Пријавити се може код предметног професора, одељенског старешине, заменика директора за наставу и код педагога.

Професори

Маријана Богдановић

секција роботике

Срђан Павић

секција роботике и мехатронике

Марија Весовић

секција између магије и хемије​

Између магије и хемије​

“Наше секција се бави практичном применом хемије на занимљив начин,а и у свакодневним условима. Циљ секције је да деци приближим хемију јер је она свуда око нас. Потребно је да је разумемо и бројне могућности нам се саме отварају. Хемија је један од ретких праваца науке који може бити и конструктиван и деструктиван, а да имамо за производ нешто лепо.”

проф. хемије Марија Весовић

Секција мехатронике

“Мехатронику треба посматрати као одговор на указане потребе из праксе. Мехатроника као синергија машинства, електротехнике и рачунарства представља један високоаутоматизован систем који се налази свуда око нас, а највише је заступљен у индустрији. Учествујемо на престижним такмичењима, ми као професори можемо само да усмеравамо ваше идеје, а на вама је да заузмете трон!” 

проф. електротехнике Срђан Павић

Секција роботике

“Рад на секцији може да се одвија у два правца. Програмирање робота да решава разне задатке-прецизно управљање кретањем и исцртавање облика у равни, пролазак кроз лавиринте уз избегавање забрањених зона и кретање по полигону уз обављање задатог задатка ( преношење предмета, отварање магацина, склањање препрека…). Други правац рада је конструкција робота према потребама (роботска рука, шака, возило, летелица…) ово је тежи део и захтева истраживачки посао, познавање механике, електротехнике и програмирања” 

проф. електротехнике Маријана Богдановић