Скочи на садржај

Poziv za projekat „Klimatske promene–osnov građanskog društva“ pokroviteljstvo Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije

Cilj projekta je uključivanje mladih u društvene aktivnosti koje se sprovode u cilju zaštite životne sredine i sprovođenje mera u borbi protiv klimatskih promena. Projektom je bilo predviđeno da se održe panel diskusije u 5 srednjih škola u Zapadnobačkom okrugu i da se rezultati sa panela objave kao izveštaj i o stavovima mladih prema ovoj temi. Obzirom da je situacija sa pandemijom uslovila poseban rad škola i značajno promenila uslove za sprovođenje ovih aktivnosti, posle odobrenja Ministarstva planiranu aktivnost smo prilagodili na adekvatniji način. Aktivnosti bi se ogledale u sledećem: 

 1. učenici završnih razreda treba da naprave kratak video (pomoću svojih telefona)u trajanju do max.3 minuta na temu klimatskih promena u oblasti zaštite životne sredine.
 2. učenici mogu da obrade neke od sledećih aspekata: 
  -Vazduh
  -Upravljanje otpadom
  -Upravljanje vodama
  -Upravljanje zemljištem
  -Upravljanje energijom
  -Cirkularna ekonomija 

U videu treba da kažu svoje mišljenje o sprovođenju mera u svojoj sredini u navedenim aspektima i da na snimku prikažu izabrani aspekt. Npr.ako je problem koji uočavaju vezan za upravljanje vodama i njihovo zagađenje treba da snime gde se taj problem uočava, kako smatraju da treba da se reši i da li su upoznati sa načinom na koji se sa tim problemom nosi lokalna zajednica. Ako je npr.problem nedostatak zelenila,treba da snime gde se vidi taj problem, da kažu kakav uticaj ima na život ljudi, kako bi se stanje moglo popraviti i kako opština rešava taj problem,itd. Ako je,pak problem zagađenje vazduha treba da naprave snimak u kome se to i vidi,kažu svoja zapažanja,navedu potencijalne uzroke,način rešavanja,itd.U filmu treba da se osvrnu na klimatske promene koje su prouzrokovane nekim od navedenih aspekata kroz delovanje čoveka.Snimljene video materijale(u mp4 formatu)treba da pošalju na mejl pokretgoranaso@gmail.com, i oni će biti objavljeni na našim Facebook i Instagram nalozima,sa pozivom na glasanje za najbolji objavljeni video.Nakon glasanja tri ekipe koje budu imale najviše glasova biće nagrađene(majica,slušalice za mobilni,šolja sa printom,knjiga).Za snimanje jednog videa treba da budu angažovana tri učenika koja treba da govore i oni će kao ekipa biti nagrađeni pojedinačno.Škole,čiji učenici budu učestvovali i poslali video materijal  dobiće edukativni materijal–publikacije,postere,infografike…Video materijal poslati najkasnije do 20.februara 2022.godine.

Srdačan pozdrav, 
Opštinski odbor Pokreta gorana Sombor, 

Ljilja Davidov

predsednica udruženja