Скочи на садржај

Moj grad...Evropska prestonica...2022.godine...

Poštovani direktori škola, profesori i dragi srednjoškolci,

zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da Univerzitet Singidunum, Centar Novi Sad, organizuje u utorak 10. maja takmičenje u okviru kojeg će učenici srednjih škola imati mogućnost da prezentuju svoje ideje I poslovna rešenja na temu  – Mojgrad ____ Evropska prestonica___ 2022.godine.

Cilj događaja je da vas ohrabrimo da budete originalni, kreativni, inovativni, da pokažete stečeno znanje, odnosno da se po prvi put nađete u ulozi kreatora novih događaja, aktivnosti I liinteresantnih mesta u vašem gradu. Takođe, želimo da naučite da je uz jaku želju I dobru ideju svaka zamisao ostvariva!

 

ZADATAK:

Danas, skoro sve zemlje koje su zainteresovane za prosperitet svoje ekonomije, turizma, IT sektora, daju podršku kreativnim industrijama. Kreativne industrije predstavljaju skup ekonomskih aktivnost iposvećene generisanju I eksploataciji znanja I informacija na “kreativan” način.  Kulturni događaji, kreativna ekonomija, obrazovni programi, zabavni sadržaji zajedno sa programima I rešenjima savremenih tehnologija najzastupljeniji su u promovisanju gradova, destinacija, proizvoda, usluga I njihovom pozicioniranju na globalnom tržištu.Savremeno doba je donelo značajne promene u svakodnevnom životu ljudi koji su pre svega izloženi: velikoj količin iinformacija, buci, žurbi, stresu I imaju potrebu da najednostavan,  praktičan  I originalan način provedu slobodno vreme u svom gradu ili na nekom drugom mestu.

Postoji potreba za autentičnim iskustvom, događajima, uslugama, inovacijama kako bi se ispunila ili nadmašila očekivanja savremenih turista, posetilaca I lokalnog stanovništva. Inovacije se moraju planirati I kontrolisati imajući u vidu potrebe ciljne grupe ali I investitora I drugih zainteresovanih strana.

U prvom planu se pojavljuje orijentacija na događaje, raznovrsne kulturne, zabavne I edukativneprograme, interesantne turističke proizvode, programe za unapređenje zdravlja, očuvanje kulturnih I prirodnih resursa……Kada kažemo Atina, pomislimo na drevni antički grad, Rim – večiti grad, Petrograd – carsk igrad,  Pariz –  grad svetlosti, Budimpešta – grad mostova, a asocija na vaš grad je…?

Kreativne industrije I savremene informacione tehnologije stvaraju mogućnost za razvoj I promociju razvijenih ili slabo razvijenih gradova, ali i za finansiranje ideja, projekata, manifestacija…..Očekujemo da će vaši projecti pomoći u brendiranju I promociji vašeg grada/mesta I doprineti podizanju svesti lokalnih aktera o važnosti strateškog planiranja I razvoja destinacije.

Neophodno je da:

  1. Kratko analizirajte dosadašnji razvoj izabranog grada/mesta (resurse, manifestacije, kulturne, istorijske, sportske sadržaje, obrazovne projekte, itd).
  2. Kreirajte uslugu/događaj/program/proizvod u vašem ili nekom drugom mestu.
  3. Definišite I navedite osnovne karakteristike ciljne grupe kojoj je namenjen program.
  4. Definišite promotivnu strategiju/kampanju za taj proizvod/uslugu /događaj (vizuelni identitet, slogan, tradicionalne, digitalne medije, promociju vaših ideja putem društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, …) i/ili kroz izradu veb stranice upotrebom besplatnih platformi Google Sites ili Wix.
  5. Predložite kako obezbedit ifinansijska sredstva, investicije I animirati sponzore.

Predviđeno je da se učesnicima istraživačkog projekta dodele sledećenagrade:

  • PRVO MESTO – laptop računar za školu I popust u školarini
  • DRUGO MESTO –knjige I popust u školarini
  • TREĆE MESTO–popust u školarini

Svi koji se odluče da upišu studije na Univerzitetu Singidunum biće delimično oslobođeni školarine a u skladu sa plasmanom.

U takmičenju mogu da učestvuju učenici III i IV razreda svih srednjih škola (stručnih škola I gimnazije). Zainteresovani svoje učešće mogu da prijavedo četvrtka 28. aprila 2022. godine putem linkahttps://forms.gle/GAva9wgBvaxueypi6ili na e-mailivasic@singidunum.ac.rs i jgajic@singidunum.ac.rs

Timovi (maksimalno 3 učenika u timu) koji dostave prijavu do definisanog roka, konkurišu za učešće na takmičenju, a na osnovu podataka biće obavešteni o početku održavanja takmičenja u CentruNovi Sad Univerziteta Singidunum (Bulevar Mihaila Pupina 4a). 

Istraživački projekat podrazumeva izradu powerpoint prezentacije (snimljeno na USB I prosleđena na mejl)  I javno prezentovanje pred stručnim žirijem u trajanju do 10 minuta. Osnovni parametri koji će se ocenjivati su: originalnost, kreativnost I primenjivost rezultata/ideja.

Rezultati takmičenja biće objavljeni istog dana kada će biti uručene nagrade pobednicima.

Organizator takmičenja se obavezuje I zadržava pravo da na veb sajtu objavi listu najuspešnijih inagrađenih učenika.

 

Ispričajte svoju priču!

Mi vas očekujemo!