Скочи на садржај

Средња техничка школа успешно реализовала Ерасмус+ пројекат

Ученици СТШ су у периоду од 08. до 28. маја године боравили у Анталији, на стручној пракси ради реализације пројекта „Преко мобилности до искуства“ .
– У пројекат је укључено 25 ученика, другог и трећег разреда образовних профила Електротехничар рачунара, Електротехничар Информационих технологија и Техничар друмског саобраћаја. Петнаест ученика са подручја рада електротехника је похађало ИТ праксу која је реализована у згради Општине Конyаалти, док је 10 ученика са саобраћајног подручја праксу обављало у компанији Анталyа Уласим А.С. која је задужена за друмски, железнички и поморски саобраћај у Анталијској регији.
У току тронедељне мобилности, уз феноменалне менторе ученици су стекли непроцењива стручна искуства и вештине. Видели су бројне демонстрације, алате, уређаје, висок степен аутоматизације, увид у функционисање система и радних организација. Поред стручних вештина ученици су побољшали језичке компетенције што је потврђено тестирањем нивоа познавања енглеског језика пре и након мобилности.
Партнери су обезбедили и бројне културолошке излете, где су се учесници мобилности упознали са богатом историјом, обичајима, културом и гастрономијом као и начином живота у Турској. У склопу културолошких излета посећене су знаменитости и забавни садржаји у самој Анталији: Олд Тоњн, Хадријанова капија, џамије, музеји, музеј воштаних фигура, акваријум, зоо врт, базари. Током викенда су посећивали знаменитости ван града па су имали прилике да виде Дуден водопаде, Олимос, антички град Фасилис, трврђаву у Алањи, Црну пећину и још доста других.
Након мобилности, ученицима су додељени европски признати Еуропасс сертификати и интерни сертификати који ће им користити у даљем образовању и при запошљавању. Циљеви пројекта су стицање стручних знања и вештина, побољшање језичких компетенција, упознавање других култура. Сви циљеви пројекта су у потпуности испуњењени захваљујући партнеру Анатолија мобилити, одличним менторима и љубазним домаћинима, на обострано задовољство.
Велику захвалност дугујемо Ерасмус+ програму и Фондацији Темпус који су све ово учинили могућим.
Пројекат „Преко мобилности до искуства“ траје 12 месеци. Буџет пројекта износи 69.726 евра. Све пројектне фазе и активности су у потпуности финансиране из буџета пројекта, а од стране Европске уније. Координатори на пројекту чији је носилац Средња техничка школа су проф. Марија Весовић и проф. Срђан Павић који су за време мобилности имали и улогу професора у пратњи заједно са проф. Зораном Новаковићем и бринули о потребама ученика.

#erasmusplus #fondacijatempus #vitalisgutwehlitz #srednjatehničkaškola #sts #sombor