Скочи на садржај

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ 140 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА СРЕДЊЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Наша школа гради свој идентитет већ 140 година. На тај дуг пут кренула је као занатска школа, када је 21. Јануара 1883.године на седници Магистрата слободног краљевског града Сомбора донета Одлука за њено оснивање. У то време Министарство за веру и просвету одобравало је оснивање школа само ако је било 100 ученика заната и Одлука је налагала да град и занатлије заједно финансирају отварање занатских школа.

Да би били уписани у први разред, ученици су морали бити писмени, и знати основне математичке операције, иначе су морали ићи у припремни разред, на описмењавање. Школа је почела са радом 15. марта 1883. Године. У то време изучавао се 41 занат: тесар, столар, кујунџија, лимар, колар, бербер, чизмар, обућар, стругар, зидар, молер, чарапар, бачвар,тапетар, шечирџија, четкар….

 

Свечана академија поводом обележавања овог великог јубилеја, започела је музичким и драмским програмом коју су припремили чланови драмске секције наше школе. Пошто су уз нашу школу свих ових година челници из покрајине и града, доделили смоу захвалнице подпредседнику покрајинске владе Сакалаш Жолту, градоначелнику Антонију Ратковићу и начелнику за образовање Горану Тодорићу.Педагошки колегијум наше школе, донео одлуку да на данашњи дан награди и 10 професора и то из сваког стручног већа оног колегу који је у предходних 10 година унутар свог већа највише доприносио на развоју и на промоцији наше школе кроз свој рад, било да је то кроз резултате на такмичењима, успесима уписа наших ученика на факултете, било да је то кроз стручност наших свршених ученика, који су се узпешно запослили након школовања.

 

Поводом 140 година школе , били су расписани литерарни и ликовни конкурс, а био је и турнир у стоном тенису. Најбољима подељене су награде. Да би свечаност била још лепша, наступао је осим драмске секције и састав „Бедем“ и Мали тамбураши.