Srednja tehnička škola Sombor

...regionalni centar tehničkih struka

  • Povećaj veličinu slova
  • Podrazumevana veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Home Upis

Elektrotechničar energetike

Kako je energetika od vremena Tesle I Edisona postala pokretač ubrzanog industrijskog razvoja, tako se i danas ova oblast nalazi na prekretnici jer mora da se prilagodi savremenim društvenim potrebama i zahtevima. Tu se, pre svega, misli na iznalaženje novih oblika i načina  proizvodnje električne energije.


I opet, energetika je u centru svih svetskih strategija razvoja 21. veka. Traži se odgovor na pitanje: Kako proizvesti i obezbediti električnu energiju a da se ne troše sve tanji prirodni resursi kao sto su ugalj, nafta, prirodni gas, uranijum i kako smanjiti zagadjenje životne sredine?


Razvoj energetike je nasa prošlost, sadašnjost i buducnost. Proizvodnja, prenos i distribucija električne energije oduvek je bila izazov, nosilac odgovornosti i znanja. To je i danas.
U skorijoj budućnosti predviđa se da će čak ¾ od ukupnog broja novih radnih mesta biti upravo u energetici. Proizvodnja solarnih centrala, vetroparkova, mini-hidro i geotermalnih elektrana pokreće čitavu novu industriju sa velikim potrebama za stručnim kadrom. Pored toga , distribucija i prenos električne energije, održavanje postojećih energetskih mreža i postrojenja zahteva nove stručnjake i tehničare.

Elektrotehničar energetike jeste teško i odgovorno zanimanje koje podrazumeva znanje, odgovornost i predanost radu. I upravo zahvaljujuci tome energetičar vrlo lako može da nađe svoje mesto u raznovrsnim oblastima počevši od građevine, na projektovanju  instalacija, nadzoru pri ugradnji i održavanju električnih uređaja i instalacija;  u elektroenergetskim postrojenjima-učešće u projektima, merenjima, postavljanju i pokretanju pogona, kontroli i upravljanju;  u elektranama, u malim i velikim industrijskim postrojenjima-proračun i postavljanje motornih pogona, kontrola i upravljanje, projektovanje i izvodjenje zaštite od strujnog udara; pa sve do velikih i malih računarskih sistema i trgovine elektroenergetskom opremom. Pored toga, razvija se i nova oblast Energetski menadžment, gde je potrebno znanje iz energetike, menadžmenta i ekonomije, a radna mesta u svim javnim preduzećima i jedinicama lokalne samouprave.
Mogućnosti su velike, perspektiva zagarantovana. Energetika je budućnost.


Radne kompetencije koje učenici stiču nakon završenog srednjeg obrazovanja su:
•        Učešće u projektovanju trafostanica
•        Učešće u projektovanju električnih mreža
•        Učešće u projektovanju električnih instalacija
•        Rad u ispitnim laboratorijama
•        Merenje i kontrola zaštite i uzemljenja
•        Održavanje i remont električne opreme, mreža i postrojenja

Školovanje ovog profila osposobljava za rad u elektroenergetskim postrojenjima, u elektro privredi i trafo centrima fabrika. Održavanje visoko i nisko naponske mreže.

Postoji mogućnost zapošljavanja u elektro privredi na održavanju i prohodnost na tehničke fakultete

 

 

Doniraj

Oracle Partner

Baner
Custom Search

Aktivni korisnici

Imamo 17 gostiju na mreži

-So-Web-Hosting.com

Prijava

Baner

Voleo/la bi da upišem:
 
Upisaću obrazovni profil:
 

Vremenska prognoza


stsbaner1.gif