Srednja tehnička škola Sombor

...regionalni centar tehničkih struka

  • Povećaj veličinu slova
  • Podrazumevana veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Home Smerovi Autoelektričar -ogled

Autoelektričar -ogled

Autoelektričari – III godine (24 učenika)
Područje rada:  Elektrotehnika
Automobilska industrija je pre desetak godina doživela pravu revoluciju – elektronski upravljani automobili su preplavili svetska tržista. Zahtevi koji su doveli do toga su  ekološki, ekonomski i sigurnosni. Pored toga, postignuta je značajna udobnost.
Sastavni deo svakog automobila, pored mehaničkih sklopova  i motora, čini prava mreža računarski upravljanih instalacija.  Upravljanje radom motora vrši se pomoću mnoštva senzornih elemenata koji osluškuju kako motor radi, zatim šalju signale računaru na obradu, koji potom podešava rad motora tako da on radi sa što manjom potrošnjom i što manje zagađuje sredinu.  Sistem klima-uređaja, antiblokadni sistem, centralno zaključavanje, navigacioni,  alarmni i mnoštvo drugih sistema nalazi se u samo jednom vozilu. Energetika, elektronika, mašinstvo i računari su oblasti koje danas svaki autoelektričar mora da poznaje da bi pristupio ovim cetvorotočkašima u potrazi za kvarom.

 


Rad sa dijagnostičkom opremom pomoću koje se lakše i sigurnije pronalazi kvar, kontroliše rad različitih sistema u vozilima zahteva veliko znanje i veštinu. Svaki automobil je priča za sebe.  Pre svega treba da budu sigurni što je moguće postići samo ako su ispravni. U tom smislu posao autoelektričara, pored automehaničara, je da to i obezbedi.
Obrazovanje u ovom smeru omogućava učenicima da steknu određene kompetencije za rad sa specijalizovanom opremom koja se koristi u najmodernijim servisima za popravku vozila. Nastava se odvija po modularnom principu prema stručnim oblastima, a karakteristika je veliki broj časova praktične nastave. Sve to pomaže učenicima da lakše  i brže steknu praktična i primenljiva znanja tokom obrazovanja.
Pregled opštih i stručnih predmeta po nedeljnom fondu časova:

 

 

Doniraj

Oracle Partner

Baner
Custom Search

Aktivni korisnici

Imamo 39 gostiju na mreži

-So-Web-Hosting.com

Prijava

Baner

Vremenska prognoza


stsbaner2.gif