Srednja tehnička škola Sombor

...regionalni centar tehničkih struka

 • Povećaj veličinu slova
 • Podrazumevana veličina slova
 • Smanji veličinu slova
Home Smerovi
upis

Upis

PREZENTACIJA ŠKOLE      upis šk.  2016/2017. godina

Mogli bismo mnogo toga da vam kažemo o Srednjoj tehničkoj školi. Mogli bismo da vam kažemo:
-    da smo najveća škola u zapadnobačkom okrugu,
-    da imamo najveći broj učenika,
-    da smo tehnički najbolje opremljena škola za određena zanimanja, u okrugu ,
-    da naši đaci postižu najbolje rezultate na svim nivoima takmičenja od opštinskog do republičkog, iz raznih oblasti,
-    da naši đaci postaju najbolji studenti na fakultetima koje upišu.....
i još puno toga......ali nećemo.
Reći ćemo vam, konkretno, šta mi imamo, a druge škole nemaju. Ne, ne, nećemo vam kazati, nego pokazati.

 

Opširnije...
 

Elektrotechničar energetike

Kako je energetika od vremena Tesle I Edisona postala pokretač ubrzanog industrijskog razvoja, tako se i danas ova oblast nalazi na prekretnici jer mora da se prilagodi savremenim društvenim potrebama i zahtevima. Tu se, pre svega, misli na iznalaženje novih oblika i načina  proizvodnje električne energije.


I opet, energetika je u centru svih svetskih strategija razvoja 21. veka. Traži se odgovor na pitanje: Kako proizvesti i obezbediti električnu energiju a da se ne troše sve tanji prirodni resursi kao sto su ugalj, nafta, prirodni gas, uranijum i kako smanjiti zagadjenje životne sredine?

Opširnije...
 

Tehničar za kompjutersko upravljanje

Tehničar za kompjutersko upravljanje

 

Ovaj tehničar upravlja obradnim procesima savremenih, kompjuterski upravljanih mašina – CNC mašina.  (CNC) Computer Numerical Control je proces proizvodnje mašinskih delova na mašinama kod kojih kompjuter upravlja kretanjem radnih organa mašine.   Izrađuje geometrijski model mašinskog dela na kompjuteru i na osnovu njega pravi program potreban za obradu na CNC mašini. Ovaj profil zahteva određenu kreativnost i veštinu koje učenik stiče izradom velikog broja programa za obradu na CNC mašinama, ali i izradom velikog broja crteža i modela na kompjuteru. Ovo je najatraktivnije zanimanje u mašinstvu jer objedinjuje projektovanje i proizvodnju primenom kompjutera.

 

Opširnije...
 

Mašinski tehničar za motorna vozila

 

Mašinski tehničar za motorna vozila

Šta radi:

Ovo je obrazovni profil na kome učenici stiču teorijska i praktična znanja o motorima, motornim vozilima i njihovoj opremi, načinu funkcionisanja, pravilnoj eksploataciji, održavanju, kao io osnovnim elementima automatizacije.
U praktičnom delu koji se izvodi specijalizovanoj radionici, učenici će moći da rade i obučavaju se na najsevremenijem uređaju za autodijagnostiku na motornim vozilima.
U toku školovanja, učenicima se kao obavezan deo nastave omogućava obuka za vozača B kategorije.
Ovim zanimanjem učenici se obučavaju i prate savremene tokove u pogledu motora i motornih vozila i kao takvi imaju veliku mogućnost zapošljavanja i privatnog biznisa.

Šta posle:

-osposobljeni su za rad u preduzećima autosaobraćaja
-mogu da vode sopstveno preduzeće, odnosno servis
-mogu da se zaposle u autotransportnim preduzećima, servisima, u trgovačkim firmama, na eksploataciji i održavanju motornih vozila


 

Autolimar

Autolimar

 

Ovo zanimanje je dobro poznato svima koji imaju automobil. Lep automobil čini njegov spoljni izgled, za koji su zaduženi autolimari. Često se pored redovnog održavanja na praksi uradi i po koja popravka. Budućim majstorima je pravo zadovoljstvo obnoviti neki oldtajmer i vratiti mu stari sjaj. Verovatno je malo poznato da autolimar može da radi i druge poslove koji su vezani za oblikovanje, spajanje i zaštitu lima.

 

Tehničar za mehatroniku – ogled

Mehatronika je nova, multidisciplinarna oblast tehnike, koja predstavlja kombinaciju mašinstva, elektronike,automatskog upravljanja  i  informatike.  Razvoj tehnike i  tehnologije najjači  je upravo u ovoj oblasti.
Najvažnije komponente mehatronskih sistema su senzori, koji prate promene u nekom tehničkom procesu, okolini,itd. I šalju signale mikroproprocesorima na obradu,koji zatim, pomoću programskih kodova, upravljaju  izvršnim elementima kako bi se izvršio uticaj na promenu rada sistema.

Mehatronika se predstavlja ne kao nova inženjerska grana, nego kao novi koncept, novi pristup inženjerstvu u kome je potrebna interakcija i integracija izmedju različitih inženjerskih disciplina. Iz navedenih tehničkih područja uči se onoliko koliko je potrebno za razumevanje i servisiranje pojedinih sistema, što omogućava i dalju specijalizaciju. Mehatroničar je osposobljen da razume princip rada sistema, ulogu pojedinih komponenata  i dijagnostifikuje rad sistema. On je spona izmedju tehničara koji su uže specijalizovani, on vodi tim.
Tehničar mehatronike je ogledni smer u našoj školi, što znači da je u programu uvodjenja novih obrazovnih principa u našem školstvu koji se oslanjaju na lakše sticanje praktičnih znanja i veština, osposobljavanje i podsticanje ucenika na  doživotno usavršavanje, uskladjivanje sa potrebama tržišta rada… Škola je snabdevena najsavremenijom opremom u laboratorijama u kojima se obavljaju vežbe.

 

Potpuno nov obrazovni profil u kojem su objedinjena znanja i veštine iz elektrotehnike, elektronike, mašinstva i računarske tehnike.

Obrazuje tehničare za:

· Nadgledanje i testiranje mehatronskih sistema

· Dijagnostikovanje i otklanjanje kvarova na mehatronskim sistemima

Radne kompetencije:

· Testiranje rada mehatronskih sistema

· Dijagnostikovanje i otklanjanje kvarova na mehatronskim sistemima

· Definisanje i postavljenje parametara mehatronskih sistema

· Praćenje radnog ciklusa

· Postavljanje i održavanje instalacije

· Montaža i demontaža komponenti

· Vođenje tehničke dokumentacije

Mogući poslovi:

 • Proizvodno delovanje
 1. Projektovanje, rukovanje i održavanje automatizovanih sistema, mašina i alata
 2. Nadzor nad vođenjem procesa u pogonima
 3. Dogradnja postojećih automatozovanih sistema.
 • Uslužno delovanje - održavanje i popravka opreme i tehničkih sredstava u različitim delatnostima
 1. medicina
 2. kancelarijsko poslovanje
 3. merna i regulaciona oprema
 4. kućni aparati
 5. optički aparati
 6. pneumatika
 7. hidraulika
 8. elektrika

 

 

Elektrotehničar računara

Računari su realnost današnjeg vremena, gotovo neophodan alat u raznim oblastima čovekove delatnosti. Mnoge struke bi bez računara bile unazadjene. Danas je, van svake sumnje, mladom čoveku više nego potrebno informatičko obrazovanje, makar osnovno.
Za one koji bi malo više da  upoznaju računare, savladaju hardverske osnove, nauče programiranje i upotrebu raznih programskih paketa iz oblasti elektrotehnike,ovo je pravi izbor.

 

Opširnije...
 

Tehničar drumskog saobraćaja

TEHNIČAR DRUMSKOG SAOBRAĆAJA - četvorogodišnje školovanje –

Organizacija prevoza putnika i robe, regulisanje i bezbednost  u drumskom saobraćaju, stacionarni saobraćaj, održavanje vozila, poznavanje motornih vozila, rešavanje problema u saobraćaju, činioci u oblasti saobraćajne psihologije kao  prevencija od udesa, savladavanje savremenih zahteva transporta, principa i zakonitosti regulisanja drumskog saobraćaja, principi i metode koje mogu da povećaju kvalitet u organizaciji saobraćajne proizvodnje... Obavezna je obuka vožnje za B kategoriju...

 

Opširnije...
 

Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje

 

MAŠINSKI TEHNIČAR ZA KOMPJUTERSKO KONSTRUISANJEU toku četvorogodišnjeg školovanja mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje stiče potrebno znanje za:
- aktivno korišćenje računara
- izrada mešinskih delova i sklopova
- izrada tehničko-tehnološke dokumentacije
- proces organizacije na CNC mašinama
- primena automatizacije u proizvodnji

Opširnije...
 

Elektromonter za mreže i postrojenja

Elektromonter za mreže i postrojenja

Ciljevi i radni zadaci:

Bavi se postavljanjem i održavanjem instalacija i električne mreže niskog i visokog napona. Mreže mogu biti nadzemne i podzemne. Služe za rasvetu naselja i puteva, za grejanje, klimatizaciju... Postavlja razvodne ormane i posebne mreže za zaštitu od električnog udara, održava transformatorske i komandne stanice, dalekovode i ostale elektroenergetske sisteme. Takođe obavlja demontažu. Potrebno je da bude spretan, oprezan i veoma odgovoran. Uglavnom radi u timu i pod raznim vremenskim uslovima. Radno se vreme po često prilagođava zahtevima posla.

Šta posle:

 • posao u malim i velikim preduzećima, servisima , ustanovama i institucijama
 • osnivanje sopstvenog servisa ili firme
 • posao u trgovini sa elektroopremom
 • posao u firmama koje se bave kablovskim ili sličnim sistemima
 • jednogodišnja specijalizacija

 

 

 

Mehaničar za gasna i pneumoenergetska postrojenja

Mehaničar za gasna i pneumoenergetska postrojenjaMehaničar gaso i pneumoenergetskih postrojenja je profil u okviru koga se školuju kadrovi potrebni za rad na rukovanju i održavanju gaso i pneumoenergetskih postrojenja. Ovaj obrazovni profil omogućava sticanje znanja i veština za obavljanje poslova montaže i održavanja gasnih instalacija za propan-butan i prirodni gas kao i održavanje i nadzor nad kompresorskim postrojenjima.Takođe, učenici se još osposobljavaju za instalisanje gasne opreme i uređaja, postavljanje nove instalacije u mrežama po projektu, pripremanje i testiranje instalacija za puštanje u rad, transportu prirodnog gasa, gasovodima  nameni i principima rada gasnih turbina itd. Dolaskom gasovoda u zapadnobački okrug javlja se potreba za stručnjacima iz ove oblasti.


 

Elektroinstalater

Zanatsko zanimanje osposobljava za rad sa niskonaponskom instalacijom u stambenim i industrijskim objektima. Mogućnost započinjanja samostalnog posla.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Doniraj

Oracle Partner

Baner
Custom Search

Aktivni korisnici

Imamo 17 gostiju na mreži

-So-Web-Hosting.com

Prijava

Baner

Vremenska prognoza


stsbaner2.gif