Srednja tehnička škola Sombor

...regionalni centar tehničkih struka

  • Povećaj veličinu slova
  • Podrazumevana veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Home Pedagog i psiholog ZDRAVSTVENO VASPITANJE MLADIH

ZDRAVSTVENO VASPITANJE MLADIH

ZDRAVSTVENO VASPITANJE MLADIH

             Kada se pominje zdravstveno vaspitanje učenika, obično se prvo misli na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti uopšte. S obzirom na porast maloletničkih trudnoća i neželjenih prekida istih, postavlja se pitanje kada je pravo vreme da se deca, odnosno mladi, počnu edukovati na ovu temu. 

             Svake godine u našoj školi, u kojoj su  preko 90% dečaci, u proseku imamo po jedan slučaj neželjene trudnoće kod onih 10 % devojćica, kod kojih trudnoća ostavlja emotivne posledice, a naročito u slučajevima kada izostane podrška, razumevanje i prihvatanje od strane porodice i uže sredine. Retki su slučajevi kada se cela ta situacija primi i razreši pozitivno za buduće roditelje.

            Zdravstveno vaspitanje je kao kategorija obrazovanja i vaspitanja potpuno zanemareno u našem obrazovnom sistemu, pa imamo situaciju da deca tj. mladi po završetku srednje škole nemaju skoro nikakvu predstavu npr. o tome: koji su to kriterijumi kada će se osoba odlučiti  sa kim i kada će imati prvo seksualno iskustvo, koji su potencijalni rizici preranog stupanja u polne odnose, pa sve do toga kako izabrati odgovarajuću osobu s kojom bi stupili u brak, prethodno ostvarivši jaku emocionalnu i intelektualnu vezu i na posletku, kako pravilno vaspitavati decu i negovati zdrave odnose u porodici.

            Sve ovo podrazumeva da bi se zdravstveno vaspitanje trebalo obrađivati u toku celog školovanja, počev od predškolskog perioda, gde bi se akcenat stavio prvenstveno na ličnu higijenu, bavljenje fizičkim aktivnostima, kako bi se tokom čitavog školovanja nove teme nadovezivale na postojeće, gde bismo za rezultat imali većinu svesnih pojedinaca koji su tada adekvatno pripremljeni i edukovani za život posle školovanja.

            Današnja deca fizički ranije sazrevaju u odnosu na prethodne generacije, dok se granica psihičkog razvoja pomera sve više nagore, tako da ukoliko želimo društvo emocionalno svesnih pojedinaca, trebali bismo biti mnogo aktivniji po pitanju uvođenja adekvatnih programa u naše škole i to kroz direktne inicijative, a kasnije i akcije uz podršku svih struktura društva, da se tako nešto u što skorije vreme i realizuje. U tom smislu pozdravljamo i ovu akciju Somborskih novina da se govori o ovoj temi.

            I na kraju parafraziraćemo reči profesora Emila Kamenova, koji kaže da nam je za upravljanje automobilom potrebna obuka za dobijanje vozačke dozvole, dok nam za upravljanje životom tek rođenog deteta, nije potrebna ni obuka ni dozvola, a još ako je taj mladi život prepušten nedovoljno pripremljenim mladim roditeljima, onda nije teško predvideti šte će se u budućnosti desiti sa tom decom i društvom uopšte.

            Da bismo sve ovo izbegli, odnosno ublažili već postojeće stanje u našem društvu, neophodno je da se svi zajedno aktivno uključimo u rešavanje ovog problema.

           

            Svake školske godine naša škola u saradnji sa Crvenim krstom ili Savetovalištem za mlade organizuje niz predavanja na temu reproduktivnog zdravlja mladih. Tako će i ove školske godine 11. februara jedan deo naših učenika biti u prilici da se edukuje na tu temu.

 

                                                Pedagog Daniela Vlaisavljević i psiholog Vladimir Olujić           

 

                                                                                                Srednja tehnička škola – Sombor

                                                                                                                                    06.02.2008.

 

Doniraj

Oracle Partner

Baner
Custom Search

Aktivni korisnici

Imamo 8 gostiju na mreži

-So-Web-Hosting.com

Prijava

Baner


tehnicka.gif