Srednja tehnička škola Sombor

...regionalni centar tehničkih struka

  • Povećaj veličinu slova
  • Podrazumevana veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Home Obaveštenja Za čistije i zelenije škole u Vojvodini

Za čistije i zelenije škole u Vojvodini

Realizovan program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ u Srednjoj tehničkoj školi

Pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice svake godine se u školama koje su odgovorile na javni poziv održavaju aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti o zaštiti životne sredine kod mladih i u lokalnoj sredini.

Ove godine se  i Srednja tehnička škola priključila programu obeležavanjem međunarodnog Dana energetske efikasnosti 5. marta.

U školi je 4.marta održan ugledni čas nastavnice Ljilje Davidov sa učenicima iz smera Autoelektričar sa temom „Merenje i analiza izduvnih gasova benzinskih motora“ sa ciljem da se, testiranjem više vozila sa Euro 3, 4 i 5 normom, izvrši analiza kvaliteta sagorevanja u motorima.

 


5.marta održana su dva predavanja kojima su prisustvovali i osmaci svih škola na teritoriji grada sa svojim nastavnicima biologije i tehničkog. Naročito nam je drago što su se priključili nastanici i učenici iz škole „Vuk Karadžić“ . Prvo predavanje  „Energetska efikasnost“ , profesor Vojin Živković  (Društvo energetičara Sombor) je, na deci prilagođen način, objasnio šta se podrazumeva pod energetskom efikasnošću, područjima primene, održivom komforu sa osvrtom na potrebu prelaska na obnovljive izvore energije. Drugo predavanje na temu „Upravljanje otpadom“ održala je Marijeta Štampfer, dipl.inž.zaštite živ. sredine (UG Somborska inicijativa, Reciklažni centar Sombor). Ona je ukazala na opasnost od neadekvatnog i nekontrolisanog odlaganja otpadnih materija, uticaj koji  ima na zdravlje ljudi i stanje životne sredine. Prikazala je tehniku razdvajanja i skladištenja otpada u Reciklažnom centru, kao i mogućnosti kako da se od otpada naprave upotrebljive stvari i tako recikliraju.

Trećeg dana programa, 6.marta, u goste su nam došla deca petih razreda osnovnih škola „Avram Mrazović“, „Dositej  Obradović“ i „Nikola Vukićević“ i učestvovala u kvizu koje su pripremile nastavnice Marija Malbaša i Zorka Stajšić, a prilagodili u elektronsku formu naši đaci sa prof. Miloradom Nedeljkovim. Sa oduševljenjem su isprobali i našu nagrađivanu robotsku šaku. Svi učenici su dobili poklone koje je obezbedila knjižara Pergamona, a najboljoj školi u kvizu poklonjena je slika umetnice Slavice Bogišić iz Sombora.

 

Ronilački klub  “Green House” predstavio se sa temom o stanju voд̂a na teritoriji Sombora i okoline, gde je ari Milan Stojanović, predsednik kluba, ukazao na štetne posledice neodgovornog trošenja vode svakog pojedinca i dragocenost koju imamo jer su naše atmosferske vode jedne od najčistijih.

Dr. Milan Zurković je govorio i o podvodnoj fotografiji kojom se bavi dugo godina a veliki broj njih je bilo izloženo u učionici gde je održano predavanje.

Deca i nastavnici su pokazali veliko interesovanje za teme koje su izlagane, sa željom da se češće organizuju ovakvi programi.

 

Doniraj

Oracle Partner

Baner
Custom Search

Aktivni korisnici

Imamo 17 gostiju na mreži

-So-Web-Hosting.com

Prijava

Baner


stsbaner1.gif